Eπιφανειακή εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών

Εκμετάλλευση βωξίτη

1Επιφανειακή εκμετάλλευση βωξίτη: μέθοδος ορθών βαθμίδωνΗ επιφανειακή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη γίνεται με τη μέθοδο των ορθών βαθμίδων ανοικτού τύπου. Όπως και σε κάθε τύπο επιφανειακής εκμετάλλευσης γίνεται πρώτα η αποκάλυψη του κοιτάσματος και εν συνεχεία η εκμετάλλευση του μεταλλεύματος.

Οι εργασίες και η απόσπαση του στείρου υλικού καθώς και του βωξιτικού κοιτάσματος γίνονται με χρήση εκρηκτικών υλών, όπου οι μηχανικές ιδιότητες του πετρώματος το απαιτούν. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο βωξίτης είναι πολύ μαλακός και εύθρυπτος η εξόρυξη γίνεται με αναμόχλευση του μεταλλεύματος από προωθητή και η φόρτωση με φορτωτές πλευρικής εκκενώσεως ή τσάπες. Στην περίπτωση των κοιτασμάτων του ανώτερου βωξιτικού ορίζοντα, όπου ο βωξίτης είναι συνήθως πάρα πολύ σκληρός, απαιτείται για την εξόρυξή του χρήση εκρηκτικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη των διατρημάτων ερπυστριοφόρα κρουστικά – περιστροφικά διατρητικά μηχανήματα πεπιεσμένου αέρα, ή ντιζελοϋδραυλικά. Οι χρησιμοποιούμενες εκρηκτικές ύλες είναι συνήθως ζελατοδυναμίτιδα, αμμωνίτης και ANFO.

Μετά την ανατίναξη του υλικού πραγματοποιείται η φόρτωσή του και η μεταφορά του προς περαιτέρω επεξεργασία.

2Όρυξη διατρημάτων με ερπυστριoφόρο κρουστικοπεριστροφικό διατρητικό μηχάνημα 3Εργασία γόμωσης διατρήματος με εκρηκτικές ύλες


Εκμετάλλευση σιδηρονικελίου

Η εκμετάλλευση νικελιούχων λατεριτικών κοιτασμάτων γίνεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ για την παραγωγή σιδηρονικελίου. Το πρώτο μεταλλευτικό συγκρότημα της εταιρείας αναπτύχθηκε στο χώρο του Αγ. Ιωάννη για την υπόγεια εκμετάλλευση του ομώνυμου κοιτάσματος. Σήμερα, οι εκμεταλλεύσεις των κοιτασμάτων γίνονται με επιφανειακές εκσκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Ιωάννη Λοκρίδος, στην Ιεροπηγή Καστοριάς, καθώς και στην Εύβοια.

Τα μεταλλεία της Εύβοιας είναι τα πλέον σημαντικά με ετήσια παραγωγή που αγγίζει τους 1,5 εκ. tn (1,0%-1,03% Ni), ενώ ακλουθούν σε παραγωγή τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη με 700.000 tn (1,2%-1,3% Ni) και της Καστοριάς με παραγωγή 250.000 tn (1,3% Ni). (ΔΕΔΟΜΕΝΑ 2022).

1   Επιφανειακή εκμετάλλευση
   στο μεταλλείο Μαγούλας (κλειστή εκσκαφή)

Η εκμετάλλευση διενεργείται με εφαρμογή της μεθόδου των ορθών βαθμίδων με ανοικτή και κλειστή εκσκαφή. Η αποκάλυψη του μεταλλεύματος γίνεται με απομάκρυνση του υπερκειμένου του μεταλλεύματος στείρου υλικού (κρητιδικού ασβεστόλιθου). Το ύψος των βαθμίδων κυμαίνεται από 10 μέχρι 12 m. Το πλάτος των βαθμίδων φτάνει μέχρι τα 30 m, όταν είναι εν ενεργεία και μειώνεται στα 12 m όταν φτάσουν στο όριο της εξόφλησης. Η τελική κλίση της εκσκαφής είναι 45o για τον ανωκρητιδικό ασβεστόλιθο και 25o για τους οφιολιθικούς σχηματισμούς του δαπέδου. Όσον αφορά στα στείρα, η εξόρυξη του υπερκείμενου ασβεστολίθου διενεργείται με εκρηκτικές ύλες ενώ η εξόρυξη του μεταλλεύματος διενεργείται είτε με εκρηκτικές ύλες ή ακόμα και με μηχανικά μέσα ανάλογα με την συνεκτικότητά του.

Η εξόρυξη διενεργείται με τη χρήση εκρηκτικών υλών σύμφωνα με τον κάτωθι κύκλο εργασίας: όρυξη διατρημάτων, γόμωση, πυροδότηση και φόρτωσης-μεταφοράς του εξορυγμένου υλικού.

2Όρυξη διατρημάτων με τη χρήση διατρητικού φορείου.

Η όρυξη των διατρημάτων γίνεται με ειδικά ντιζελοκίνητα διατρητικά φορεία. Τα διατρήματα ορύσσονται με κλίση 70°-75° με μήκη 13-17m. Η διάμετρός τους είναι 4-6,5 ίντσες , ενώ η διεύθυνσή τους παράλληλη με του μετώπου της βαθμίδας.

Η γόμωση (δηλαδή το γέμισμα των διατρημάτων με εκρηκτικά και με μέσα πυροδότησής τους) ακολουθεί στη συνέχεια. Χρησιμοποιείται η εκρηκτική ύλη ANFO παράλληλα με τη χρήση αμμωνίτιδας.

Η πυροδότηση των διατρημάτων και συνεπώς η ανατίναξη και απόσπαση του μεταλλεύματος γίνεται με καψύλλια (ηλεκτρικά ή μη), τα οποία ενάυονται με ειδικό δυναμοεκρηκτήρα από απόσταση.

Μετά την ανατίναξη γίνεται η φόρτωση του εξορυγμένου υλικού με τη χρήση ελαστιχοφόρων φορτωτών σε ειδικά χωματουργικά φορτηγά, τα οποία και μεταφέρουν το υλικό είτε προς απόρριψη αν είναι στείρο ή προς περαιτέρω επεξεργασία αν πρόκειται για μετάλλευμα.

3Φόρτωση εξορυγμένου υλικού 4Μεταφορά εξορυγμένου υλικού με χωματουργικό αυτοκίνητο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκμετάλλευση λευκόλιθου

Η εκμετάλλευση του λευκόλιθου γίνεται με τη μέθοδο των ορθών βαθμίδων. Το ύψος των βαθμίδων κυμαίνεται από 8-15 m και η κλίση των βαθμίδων είναι 75ο. Η εξόρυξη γίνεται με τη χρήση εκρηκτικών. 

Ο κύκλος των εργασιών εξόρυξης είναι ο ακόλουθος: Διάτρηση – Γόμωση - Επιγόμωση – Πυροδότηση – Φόρτωση - Μεταφορά.

Ως κύρια εκρηκτική ύλη χρησιμοποείται ANFO, μίγμα, δηλαδή, κοκκώδους νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου.

4  5
 Ορυχείο λευκόλιθου στο Δήμο Κηρέως στην Εύβοια  Μεταλλεία λευκόλιθου Γερακινής, στη Χαλκιδική