• FasaLateritis
  • FasaVoxitis
  • FasaAsbestolithikaAdrani
  • FasaXrisos
  • FasaMarmara
  • FasaLeykolithos
  • FasaLignitis
  • FasaMpetonitis
  • FasaPerlitis

Ο χαλαζίας SiO2 αποτελεί το πιο κοινό ορυκτό στη φύση, το δεύτερο σε αφθονία στο στερεό φλοιό της γης, μετά τα ορυκτά της ομάδας των αστρίων. 

Το όνομα του ορυκτού προέρχεται από τη λέξη "χάλαζα" λόγω της ομοιότητας του χρώματος του κοινού γαλακτόχρωου χαλαζία με το χαλάζι. Οι διάφορες ποικιλίες του χαλαζία παίρνουν το όνομά τους από το χρώμα ή τη μορφή τους.

 

needle quartz St. Gotthard Tessin Switzerland rose quartz citrine
Χαλαζίας Ροδοειδής Χαλαζίας  Κιτρίνης  
amethystΑμέθυστος  rock crystal quartzΟρεία κρύσταλλος  smoky quartzΚαπνίας

Μορφές χαλαζία

Αμέθυστος: Ιώδης ημιπολύτιμη μορφή χαλαζία

Κιτρίνης: Κίτρινη ημιπολύτιμη μορφή. Σπάνιος στη φύση.

Καπνίας: Σκούρος καφέ έως μελανόφαιος. Ημιπολύτιμος λίθος.

Πρασεόλιθος: Πρασινωπή, συνήθως λόγω εγκλεισμάτων ακτινολίθου, ημιπολύτιμη μορφή, σπάνια στη φύση.

Ορεία κρύσταλλος: Διάφανη, μονοκρυσταλλική μορφή χαλαζία που παρουσιάζει το φαινόμενο της διπλοθλαστικότητας

Ροδοειδής χαλαζίας: Ημιπολύτιμη μορφή χαλαζία σε χρώμα ροζ, οφειλόμενο σε ιόντα μαγγανίου.

Αβεντουρίνης: Χαλαζίας με έγκλειστα μαρμαρυγία ή αιματίτη, τα οποία προσδίδουν έγχρωμη έντονη λάμψη στους κρυστάλλους.χαλαζία: Συνήθως ημιδιάφανος, ενίοτε και αδιαφανής, θυμίζει, σε μορφή, λευκά νέφη.

quartz crystal structure                   Κρυσταλλική δομή χαλαζία

Ο χαλαζίας σχηματίζει πρισματικούς ή ρομβοεδρικούς κρύσταλλοι σε πυραμιδοειδές σχήμα. Κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλικό σύστημα.

Ιδιότητες και χρήσεις του χαλαζία

Οι διάφορες ποικιλίες του χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι (αμέθυστος, κίτρινο, πράσιο, αχάτης). Η χαλαζιακή άμμος χρησιμοποιείται ως λειαντικό, καθώς και στη βιομηχανία γυαλιού και πυριτικών τούβλων. Σε κατάσταση σκόνης έχει εφαρμογή στη βιομηχανία πορσελάνης και χρωμάτων. Ως πέτρωμα (χαλαζιακός ψαμμίτης, χαλαζίτης) για οικοδομικούς σκοπούς. Όλα τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα έγιναν με χαλαζιακή άμμο του ποταμού Αξιού που θεωρείται ποιοτικά η καλύτερη της χώρας.

Επίσης, ο χαλαζίας έχει εφαρμογή σε επιστημονικά οπτικά όργανα (φακοί, πρίσματα). Λόγω των ισχυρών πιεζοηλεκτρικών και πυροηλεκτρικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται στις ραδιοσυχνότητες, στην κατασκευή ψηφιακών ρολογιών, στη μέτρηση υψηλών πιέσεων κ.λ.π.

 Παρουσία κοιτασμάτων και εμφανίσεων χαλαζία

Εμφανίσεις και κοιτάσματα φλεβικού χαλαζία που έχουν μελετηθεί απαντούν στους νομούς Έβρου, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Λάρισας. Χαλαζιακές άμμοι με πιθανό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον υπάρχουν στο Αργος Ορεστικό, στον Β. Εβρο, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής .