Βαρύτης
Ο βαρύτης, BaSO4, είναι θειικό ορυκτό του βαρίου. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη "βαρύς", λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους του. Αν και η ορθή γραφή είναι "βαρίτης - barite" επικράτησε η προαναφερόμενη.
Έχει λευκό χρώμα και χαρακτηρίζεται από χημική σταθερότητα.
![]() |
![]() |
![]() |
Διαφανείς πλακοειδείς κρύσταλλοι βαρύτη από το Περού | Κίτρινοι πλακοειδείς κρύσταλλοι βαρύτη από την Τσεχία | Λευκοί πλακοειδείς κρύσταλλοι βαρύτη Μήλου |
Κρυσταλλική δομή βαρύτη
Εμφανίζει ποικιλία μορφών με πιο χαρακτηριστικές τα πλακώδη ρομβικά πρίσματα. και τους ρόδακες. Επίσης, σχηματίζει λεπιδωτά, φυλλώδη και ινώδη συσσωματώματα καθώς και συμπαγείς μάζες. Κρυσταλλώνεται στο ρομβοεδρικό κρυσταλλικό σύστημα.
Ο βαρύτης αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη του βαρίου. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολτού εκπλύσεως γεωτρήσεων αντλήσεως πετρελαίου, του οποίου αυξάνει το ειδικό βάρος. Χρησιμοποιείται, επίσης, στην υαλουργία, στην βιομηχανία ελαστικών, στην χαρτοβιομηχανία και στην χημική βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, στην ιατρική (ακτινοδιαγνωστική), στην υαλουργία, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες (ασπίδα ακτινοβολίας Χ), κ.α.
Εμφανίσεις βαρύτη
Ο βαρύτης έχει υδροθερμική προέλευση και συναντάται σε διάφορους τύπους κοιτασμάτων, όπως π.χ. κοιτάσματα επιθερμικού τύπου, (περίπτωση κοιτασμάτων αργυρομιγούς βαρίτη Μήλου - Κιμώλου), σε φλεβικά κοιτάσματα με πολυμεταλλικά θειούχα (περίπτωση Μυκόνου), κοιτάσματα αντικατάστασης ανθρακικών πετρωμάτων (π.χ. Λαύριο, Θάσος) και σε ηφαιστειογενή μεταλλεύματα βασικών μετάλλων (π.χ. Λακωνίας).